El nou celler d’Igneus, el vam inaugurar a temps per vinificar la collita 2004. El disseny del celler, amb nombrosos dipòsits petits, ens permet de fermentar cada parcel·la per separat, cosa que fa possible collir el raïm sempre en el seu punt òptim de maduresa. Donat que tenim vinyes a diferents poblacions i altituds, el punt òptim de maduresa de la mateixa varietat en diverses parcel·les difícilment coincideix. De la mateixa manera, ens permet vinificar cada parcel·la en funció de les seves característiques específiques.

Tots els trasbalsos es fan per gravetat, evitant d’aquesta manera l’ús de bombes. Fins i tot, els remuntatges diaris que es realitzen durant les maceracions es fan sense bombes. Es decanta el vi cap a un contenidor d’acer inoxidable col·locat sota del dipòsit i, amb l’ajuda d’un toro, es torna a abocar el vi per sobre les pells, a la part superior de la tina. Les maceracions de vi negre es realitzen mitjançant una tècnica anomenada “barret submergit”. D’aquesta manera, el barret de pells i polpa es manté sota el nivell del vi, afavorint-ne l’extracció.

Després de la fermentació, els vins estan a punt per començar la seva criança en barrica, fet que atorga els diferents noms als nostres vins: els negres FA206 i FA112. FA significa Fusta Allier i indica el bosc de procedència de les nostres barriques. Els números es refereixen a l’edat de la barrica i al temps de criança. Així 112 es refereix a barriques noves, amb una criança mínima de 12 mesos. El 206 vol dir barriques de segon any y passa un mínim de 6 mesos en criança.

Des de la collita 2016 vam començar un canvi progressiu dels noms dels vins. La línia RENÉIXER amb el blanc i el negre van ser els primers, substituint així els BARRANCS. A la collita 2018 el FA104 agafa el nom originari dels mapes antics de la zona on es troba exactament la vinya, LA CAPELLETA Vi de Vila de Gratallops 2018.

En el cas del Costers de l’Ermita – el vi de més alt nivell només produït en anyades excepcionals -, el vi realitza la fermentació malolàctica en barrica, on, a més, passarà entre 12 i 15 mesos de criança, segons l’anyada. Tots els vins s’embotellen sense clarificar, amb només un filtratge suau per mantenir les seves característiques al màxim.

Close
Go top